24 October 2014

Percutian ke negeri Terengganu darul Iman dan Pulau Redang Part 2 .. Ending

 Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera. OK post sebelum ni dah cerita serba sikit kan tentang trip ke Terengganu dan Pulau Redang. Ni nak sambung sikit lagi.. 

19 OKTOBER 2014

Alhamdulillah kami check out dari Redang naik feri pada pukul 7.00 pagi dan selamat sampai kat jeti pukul 8.30 pagi. Masa sampai je , tengok tourist guide kak Imah dah menunggu kiteorang. so, dia bawa kami sarapan dulu kat Pasar Pasar. Alhamdulillah perjalanan balik ni Tirah x mabuk. Rahsianya adalah sebab Tirah tidur sepanjang perjalanan .. hahaha.. Memang agak rugi sebab x tgk pemandangan tetapi x sanggup nak hadapi mabuk laut tu.. Mak x tidur tapi dia x berapa mabuk. Dia kata laut x bergelora sangat kali ni..

So, makan kat Pasar Payang memang banyak sangat gerai. sesiapa nak cari makanan orang Terengganu g sini je pon dah cukup. Pilih je nak g kedai mana dan menu apa.. Memang mabeles nasi dagang dan nasi kerabu yang kami makan. Sangat berpuas hati..


Habis makan, Kak Imah nak bawa tour terus tapi Tirah rasa x selesa la pula. Panas kot. So, nak mandi dulu. So, cari la hotel . Patut stay kat Hotel Seri Malaysia tapi Kak Imah dah kol hotel dan dorang kata jam 3 petang baru leh check in. Terus tengok jam. Omai,..... Awal lagi ni.. Baru jam 9. 30 pagi.. So, kak Imah cadang cancel hotel tu dan dia cadang hotel lain. Baru taw. Rupanya kalau kita x bayar duit agi, leh je cancel booking hotel kita.. So, kami pilih hotel lain iaitu Hotel YT Midtown Kuala Terengganu. Tirah recommended gila sapa yang nak keselesaan supaya amik hotel ni. masuk masuk jer, tengok dalam bilik lengkap dah semua barang. Maksud Tirah ialah, iron dah ada, iron board dah ada, peti ais pon ada. Memang lengkap kecuali satu . Nak wifi dalam bilik, tambah duit RM 10. Kalau dulu pernah dok hotel lain,, iron kena minta baru dapat. Tu pon kadang lambat dan kalau x bernasib baik terus dapat lambat. 


 almari sebelah tirah tulah penuh dengan iron, iron board, dan bantal spare.. Ni fefeling retis sikit. Mak jadi photographer. Terpksa la. kalau x nanti Tirah xda gambo pula,,hihih


Petang jam 2, baru kami g jejalan. Start dengan ke tempat batik yang terkenal kat Kuala Terengganu ni. Btw, harga mahal ok kat Noor Arfa Batik tetapi kualiti sangat bagus. If korang xnak beli kat sini, kat Pasar Payang pon banyak orang jual batik dan sutera dengan harga yang lebih murah dan mampu milik..



kami hanya beli sikit je kat sini. jimat duit sebab banyak lagi benda nak kena beli..hihi

Habis kat sini, kami g masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam pula. Nak masuk Masjid Kristal free jer.. Tapi Taman Tamadun Islam RM 20.00 sekepala.. nak naik tram pula tambah lagi RM 5.00.. Bila beli tiket ke Taman Tamadun Islam , korang akan dapat juga voucher makanan RM 2.00 dan voucher kedai cenderahati RM 2.00 juga.. Voucher ni valid hari ni jer. 


masjid di Kuala Terengganu. nama x egt pula..


Antara salah satu model masjid di Taman Tamadun Islam.. replika sahaja..


Tram untuk mereka yang malas berjalan. RM 5 sekepala .. Ada juga basikal dan buggy ( basikal couple berpayung ).. Taknak mak susah jadi amik yang paling mudah je..

 So, dah habis , terus kami balik hotel. Malam pula g jalan ke Dungun. Tupon sebab ada member sanggup bawa. Sangat terharu.. Terima kasih yep.. Gi Dungun dapat jumpa my lovely kembar yang baru jer sebulan kawin, Nadea Hazmi.. Berseri -seri orangnya. ehem.. Cik Tirah nak amik aura di la sebab tu nak g jumpa dia..hihi... dari Kuala Terengganu ke Dungun lebih kurang sejam 15 minit jugalah...

So, sembang punya sembang pukul 12 lebih baru kami gerak balik. Jumpa sekejap je sambil makan-makan tapi sangat puas hati sebab terubat rindu kat member...

20 OKTOBER 2014

Finally, dah sampai hari last. Sekejap jer rasa dok kat Terengganu ni tapi dapat rasa duit mengalir selaju-lajunya...hihi.. Deras sungguh ... Takpe bukan selalu lagipon..

Hari ni janji dengan membe lain pula nak jumpa kat airport.. Pagi-pagi dah mesej dia btaw dah gerak ke airport segala bagai. Tapi flight jam 1.10 petang. Check out hotel jam 9.00 pagi sebab cadang nak g Pasar Payang lagi. Cari barang lagi..So, around jam 11.30 pagi, baru lah Kak Imah hantar ke airport.. Masa nak g ni start risau sebab rasa luggage lebih.. Beli 25 kg je tapi barang banyak pula..


1 beg toli 20 inci, 1 beg troli 18 inci, 2 kotak ( 1 kotak 5kg, dan satu lagi 7.5 kg), beg cebek 2 dan beg pack satu.. Total 7. Jom jadi superman..hihi.. Memang x bagi mak urus pon sebab dia dah berusia , so Tirah la uruskan semua.. angkat beg berat berat..hahaha..

As expected, overweight !!! Time tu agak panik. Apa patut buat..Tapi salute sangat dengan staf Air Asia airport Kuala Terengganu sebab dia sangat membantu . Dia bagi cadangan siap apa nak kena buang means bawa ke atas flight la.. So mula- mula timbang 27 kg ( beg troli 20 inci dan 2 kotak je). Bila lebih, keluarkan barang dan berat jadi 24 kg.. So rasa lega sikit. But terfikir lagi. Masa kat balai pelepasan takut kena tahan pula sebab memang komepem rasa beg pack ,peg troli 18 inci tu berat lebih dari 7 kg. So, minta mak pegang peg torli tu dengan satu beg cepek.. Mak 2 barang dan saya 2 barang. Alhamdulillah lepas.. Suruh mak je masuk dulu sebab mebe masa tu x datang lagi..



Hati gelisah takut lambat masuk nanti x dapat masuk flight pula sebab selalu baca staf Air Asia ni strict juga. 

Tunggu punya tunggu , pukul 12.40 tengah hari membe pon smpai. Lega sangat sebab staf Air Asia kata last masuk pukul 12.50 tengah hari. So, sempatlah jumpa dan bersembang.. So, 2nd mission accomplished..

Finally , selamat tiba kat KLIA 2 dan terus bergerak amik bas ke TBS sebab esokknya dah start keja.. So, terus activate mood kerja..


So, tamatlah percutian kedua tahun ni Tirah dan emak ke Terengganu. Kali pertama masa bulan 3 ke Brunei . Nanti Tirah share pasal tu pula k..


Kesimpulannya, 

  1. if sesapa berminat ke Redang, sila pilih tarikh yang sesuai iaitu pada bulan 3 hingga bulan 8.. Bulan yang lain-lain tu x sesuai sebab laut bergelora So, snorkelling xdibenarkan sebab merbahaya,...
  2. better korang drive kalau nak berjalan ke sekitar Terengganu. Guna GPS je. Rugi juga if ada tourist guide sebab segan dan korang leh jalan tempat lain if korang sewa kereta je.
  3. terdapat banyak resort kat Pulau Redang . yang paling mencukupi kemudahanya dan selesa sebenarnya adalah Laguna Resort tetapi harga mahal. Ambil resort lain pon ok juga sebab korang nak berehat jer..
  4. Sila bawa kamera kalis air supaya leh tangkap pic yang cantik kat dasar laut.
  5. Jamgan bawa banyak baju ke Pulau Redang sebab korang boleh jer basuh. ada ampaian disediakan tetapi basuh tangan jela .hihih. 
sekian... Jumpa nanti bila kerajinan tu datang semula. Next trip yang dah beli tiket flight ialah ke Penang Januari 2015 bersama geng klinik yang digelar,  Food Warriors. So, see u all .. 

Percutian ke negeri Terengganu darul Iman dan Pulau Redang Part 1

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera kepada semua . Dah lama rasanya blog ni tidak di update.. Dah berhabuk pon agaknya. Tak plan pon nak update tapi disebabkan nak share dan leh kenang semula kenangan jejalan ke Terengganu , so terupdate lah kiranya ni..Hahahaha... So , lets the story begin..

Just want to share , seminggu lepas pada 16 - 20 hb Oktober 2014 bawa mak jejalan ke Terengganu. Dia selalu cite nak sangat jejalan sana so masa bulan 5, waktu tu malam buta , dok gatal tangan scroll page Air Asia.. Tup tup tgk tiket flight buat promotion. So, main bedal jela beli.. Rm120 untuk 2 orang pergi dan balik.. Kira murah la tu kan??? Nak g Terengganu naik bas memang boleh je tapi sebab taw mak dah berusia, so xnak amik masa perjalanan yang lama. Masa pon cuma 55 minit je dari KLIA 2 ke Lapangan terbang Kuala Terengganu..

If ada sesapa yang nak g Terengganu ni, korang boleh amik flight , drive sendiri atau naik bas. Hotel yang memang dekat sangat dengan stesen bas KT adalah Hotel Citipoint. Memang budjet hotel tapi selesa.

16 OKTOBER 2014

Sampai je kat airport around pukul 1.00 petang , Tirah pon amik teksi nak ke hotel yang telah dibooking. Teksi RM 30.00 satu teksi dari lapangan terbang ke hotel. Hotel murah je sebab aim nak rest jer. Hotel Citipoint Kuala Terengganu.. Harga RM69.00 semalam.. Bilik oklah. Bersih tapi agak kecil jela.. Korang boleh klik kat link hotel tu if nak tahu hotel tu macam mana.. Btw, hotel ni xda lif. Jadi barang sila jgn bawa banyak sangat. Nak angkat seksa wei..hohoho..

So, sampai hotel,  rehat dan petang jejalan ke Pasar Payang.. Tempat yang femes kat Kuala Terengganu.. 



17 OKTOBER 2014

Esoknya tourist guide yang aku ambil iaitu Zaki Travel Sdn Bhd datang jemput untuk ke jeti.. If sesapa yang berminat korang boleh try contact Sis Imah pengurus Zaki Travel ni merangkap isteri En Zaki ni di talian 019 9567546.. Orangnya memang ramah. If nak tour ke mana-mana leh deal. 


Gambar atas ni gambar mak sebelum naik feri yang memabukkan selama 1 jam 30 minit .. Kalau x amik pakej RM 55.00 sehala. Tirah cadangkan amik pakej 3 hari 2 malam. Lagi jimat.. Sila bersedia dengan benda masam or earphone sebab kalau laut bergelombang, memang kompem akan mabuk. Dah naik feri, kemudian naik benda bawah ni pula. Tirah x tahu nak panggil apa benda ni. hehehe..Naik benda bawah ni x mabuk sangat sebab fresh air kot..



Sampai je terus check in katt REDANG HOLIDAY RESORT dan berehat dulu sebab mabuk x kurang -kurang . Masa check in terkejut sebab resort ni xda tv dalam bilik. Waaa x pernah lagi pergi bercuti dok hotel ke chalet, xda tv dalam bilik. Masa tu dah start rasa bosan. Tapi bilik besar . katil Queen size ada 2 dan ada aircond.. 



Petang terus turun untuk snorkelling. Ni masa yang Tirah sangat takut sebab salah satu kelemahan Tirah adalah dengan air. Berdebar sangat jantung weiiii.. So, masa ambik peralatan snorkeling awal-awal dah mention dengan orang tu yang Tirah ni x reti berenang. So , dorang kata xpe..


Tengok muka yakin gila kan padahal jantung dah berdebar . Ni sebelum bersnorkeling ..Muka leh senyum bahagia lagi.. Masa pergi ni petang dan akan pergi ke OPEN SEA. Ikut pakej akan ada 3 sesi iaitu petang hari sampai, esok pagi ye dan satu lagi esok petang yer. Lusa dah hari untuk balik. 





so ni la hasilnya ..continue ke hari kedua kat Pulau Redang pula..


18 OKTOBER 2014

Pagi tu sarapan dulu.. Rileks tenangkan diri sebab dah yakin sikit. Tu pon sebab ada orang tolong tengokkan. Kepada sesiapa x pandai berenang macam Tirah , jangan risau sebab ada orang yang akan ajar sikit sikit. Seriusly, x sangka dapat juga bersnorkelling even jantung rasa nak terhenti. hihih




 Kali ni sesi pagi , kami dibawa ke Marine Park. Pulau yang terletak sebiji kat tengah tengah. Pulau tu memang mabelles cantik,,, Ada tempat penyu bertelur lagi tapi x dapat tengok pula penyu tu .. Penyu xnak keluar pula..





Sesi petang pon lebih kurang sama lah.. .Tempat yang sama. Memula g OPEN SEA then ramai x berani. Sebab kalau open sea, dia akan berhenti bot tengah tengah laut dan suruh kite turun. Memang ramai la x berani even peralatan semua dah lengkap. Gaya dia cakap macam suruh bunuh diri terjun ke dalam air pula..perumpaan jelah yep..