25 March 2012

Unexpected thing . . .

Assalamualaikum W.B.T dan selamat sejahtera kepada semua pembaca..
Wah dah lama saya tak tulis entri. Sekarang ni ada dapat tawaran kerja part time..cuba teka apa??
Sekarang sya sambil2 buat part time tulis entry pasal kesihatan kat satu blog tu..in english lgi tu..Tujuan bukan semata2 nak keja tpi lebih pada nak kongsi ilmu dan baiki english saya..Mana la taw kot2 pasnie dapat peluang sambung belajar then kena exam MUET .. Time tu senangla sikit nak skor.. * berangan2 nak smbg belajar padahal diploma pon x hbis lgi . .


Alhamdulillah syukur sekarang da nak masuk minggu ke 3 sya prktikal di Hospital Kuala Lumpur ( HKL) ..antara hospital yg femes kat Malaysia nie la..Mood saya ?erm x yah cakap la..Bayangkan anda kat tempat saya..Sorang jerk pelatih di kalangan terapis yg da bekerja..Mau x kecut perut..Tpi lepas seminggu rasa da boleh adapt la dgn keadaan begitu..*takut efek markah jer lau saya x buat elok2x..xmaw fail ok?


Selama 2 minggu tu saya kena prktikal kat bahagian pesakit luar neuro...sakit2 yang ada CTS, Triggered finger, stroke..erm gtu la..ada lgi yg kadang2 bukan bhagian saya tpi pesakit da dtg xkan kite nak bio jerk..Yang ada tersemat dalam kepala, nak kumpul ilmu banyak2..Memg pent la rawat pesakit nie..kena ramah..Lau ada pesakit yg teruk2 tu smpai xleh ckap, payah nak berkomunikasi dgn dorg..Kadang rasa kesian kat dorg..itu baru seminggu.

Lepas seminggu , kena naik wad lak..Tgk pesakit2 kat wad..Masa tu excited sangat coz 1st time nak tgk pesakit wad..haha..gaya cam jakun lak kan? perh x sangka..egtkan wad best tpi rupanya menggerikan..
Ada pesakit terbaring jerk guna banyak tube kat tangan la, kepala la, leher la..tube tu ada fgsi2 sendiri..kesian dorg..macam mayat bernyawa jerk..certain dorg x leh bgi reaction da..ada sekali tgk pesakit perempuan nama Cik S..Time tu rasa nak mngalir air mata..kat sisi dia xda famili, mata terbuka tpi xda reaction apa2 dan tangan pula lebam..dia memg x mampu bt apa2 dgn keadaan dia macm tu..apalah perasaan dia masa terbaring tu kan?hanya Allah jerk taw..*memg menyayat hati.even taip ni pon bila terkenang dia rasa simpati sgt.


Macam2 la penyakit kat wad tpi memg kebanyakan kes yg kami tgk tu, pesakit x sedar diri..mata memg terbuka tpi xda respon apa2..Kami bila dtg akan bt aktiviti la dgn dorg..cakap2 dgn dorg macam dorg tu alive but actually x..smapai ada nurse nie tye.."korg ckap2 dgn pesakit tu bukan dia leh balas pon"
Yeap kami admit memg dia xleh ckap tpi sebenarnya aktiviti gtu kadang berguna untk stimulate cognitive dia..
Kiya x taw mana la taw satu hari nnt tibe pesakit leh sembuh ..hah time tu masalah kat otak la..kan naya??kita hnya perlu mencuba tetapi hasilnya biarlah Allah yg tentukan..

Itu la setakat penglaman saya 2 mgu..tu kena tgk pesakit, rawat dan ada juga kena menjahit..mengigil tgn jahit Foot Drop Check tok pesakit..Tapi tu memg salah satu bidang kerja saya..wa x sangka kan OT pon leh jadi tukang jahit..tahun nie raya jahit baju sendiri agak2 jadi x??hahaha..x berani la cuba..kang punah kain mahal2 kan?

Jadual minggu depan kena ajo pesakit memasak lak, bersenam,dan menjahit lgi..jahit arm sling tok support tgn pesakit yg xleh gerak tu supaya xda berlaku shoulder sublaxation..kang payah lak kan??
Ha mana pembaca yg x paham certain2 medical word yg saya ckap tu google la yeap..yela saya kan Occupatioan Therapy so kena la gne term2 medical ..lau malay nmpk pelik lak nt..

X sabar nak tgu minggu depan sebab da masuk minggu ke 3..yeay..minggu depan kena naik wad lgi ..tgk pesakit wad yg bahagian medical..apa lak kali ni akan aku hadapi?erm xpe2..belajar2x..aja2x fighting tirah~

ok tamat cter pasal prktikal ..sekarang nak cter ttg asrama tercinta lak..wa sekarang ada banyak lak perautran baru..Nie semua gara2 kes ramai org perempuan kena culik so ni langkah berjaga2x..erm takut gk kan lau kena culik..ei minta dijauhkan la dari kes2 cmnie..Lau mana yg hilang tu ikut boyfriend tu memg chengal la..kesian parent cari bagai nak gila tapi alih2 keluar kat surat khabar  "remaja yg hilang rupa2nya mengikut teman lelakinya" .. time tu lau aku jumpa perempuan2 camnie memg kena sebijik dgn aku..hei berapa lama anda dgn parent anda berbanding pakwe anda yg baru anda kenal tu??sedar2 la diri wei..bukan nak emo tpi kenangla jasa mak ayah tu..kang lau da di'sentuh' pakwe anda tubarulah menyesal..sibuk lak nak gugurkan kandungan ..eish berdosa2x..gerun2..semoga kite ni disisihkan dari menda2 gtu kan??
uish panjang la cter pasal kes culik tu smpai terlupa nak ckap pasal isu asrama..ok kemabali pada isu tersebut..sekarang semua pelajar yg keluar dikehendaki balik ke asrama sebelum jam 7 malam. nak bermalam di luar hanya sekali sebulan.Nak outing kena pilh sama ada hari sabtu atau ahad..oh no...teruk sgt tu bg aku yg memg kaki jalan ni~saya sgt2 x setuju yg arif...setuju x setuju belakang kira krna mungkin 1 april nie akan berkuatkuasa..waw..memg terbaik..rugi pak cik2 teksi dan untung pelatih2 kerana x banyak dt akan dibelanjakan bila wekend..hahaah..

Habis topik asrama sekarang nak cite pasal topik hot yg sibuk keoch kat Facebook bersama dgn kawan2 yg lain.
Selalu mesti korg baca dalam novel jerk kan .." Guru bertunang dengan pelajar sendiri" ..ok kesa nie memg ada terjadi..bila??sekarang la..antara kawan sekolah menengah aku dan guru english kami..
Memang x sangka..tpi jodoh mereka..mana kite nak taw kan??

Untunglah dak perempuan tu..seawal usia 21 tahun beliau akan berumah tangga..erm dia masih belajar lagi la..korg nie mesti sangka dia kawin awal sebab dok uma jerk kan?dia pelajar pandai ..jadi kecohla topik nie di facebook kami..sapa sangka guru akan berkawin dgn pelajarnya sendiri??owh semua tu ketentuan Allah ok?kite xleh nak menidakkan la..semoga mereka berkekalan la kan,..

Lagi satu isu, sejk 2 menjak nie isu nak kawin tunang makin hot la,. Mungkin sebab kami semua da umor 20 lebih so semua da mula fikir pasal jodoh masing2x??aku?erm biarlah masa yg menentukan..aku percaya dgn ketentuan Allah,,..yg aku taw sekarang ni masa tok aku stdy dulu..penat la lau nak pikir pasal org lain ni..aku yg penting kat keliling kawan2 rapat dan paling penting keluarga aku..Selain dari tu xda lgi stakat nie dalam senarai..Lau family mestilah semua org perlukan..kawan2 lak aku sgt perlukan sebab aku x suka berkeseorangan menghadapi masalh2..aku suka bercerita kepada kawan..Tapi sekarang nie macam ada masalah sikit..erm pasal apa?erm yg tu aku xnak cter la..hidden story,,biarlah kami2 jerk yg taw..Syukurlah di saat2 semua berlaku , x kira bila ,aku masih ada lgi kawan luo ngra nama Sara Hanapi yg setia menemani aku..Dengan dia aku sgt happy sebab aku x rasa dia jauh pon even reality yer dia sekrg belajar kat luar ngara.
thank to her becoz sudi lgi menemani aku bila aku ada masalah..Dia ni nak jadi doktor..dari kecik lgi sibuk bercita2 nak jdi doktor..*sara, cepat pulang..tbe rasa rindu nak gathering dgn member2 kite..nak cter2x..


Luahan perasaan ker?tidak la..ni refleksi tok diri sendiri..satu hari nanti bila aku da keja dan xda masa nak tulis2 entri, leh la aku baca cter kenangan2 lalu masa muda mudi nie..cewah..haha..

Sekarang mood x sabar nak habis praktikal..pastu praktikal lagi..pastu menggangur di rumah dan dpt offer ..Bila da dpt offer tu da start la aku kena kerja sampai satu masa nnt aku pencen..pendek jerk kan life cycle kite nie..tpi berapa byk lak amal kite?bila2 jerk Allah leh tarik nyawa kite. ..

OK rasanya sampai cni jerk beblan kali nie..nnt bila2 aku free aku update lg..x leh janji bile sebab ada bnyk menda kena bt . . .

With love ,
T-rex ^_^

2 comments:

niza sulaiman said...

bila kau nak kawen pulak tirah? jangan lupa jemputa aku !

Nor Athirah said...

aku tgu ko dulu kawen..ngeh~~aku tgh cari pkwe lg nie..haha

Post a Comment